Total Pageviews

Tuesday, June 14, 2011

Mayonis Sebagai Rawatan Kecantikan


Mayonis menjadi antara bahan penting dalam penyediaan salad dan sandwich. Penggunaan bahan tersebut juga semakin diterima di kalangan masyarakat di negara ini. Mayonis juga semakin popular apabila bahan tersebut digabungkan dengan bahan tradisional menambah keenakan rasanya.Bahan asas mayonis yang terdiri daripada telur dan perasa berasaskan minyak hakikatnya menawarkan kelebihan tersendiri untuk kesihatan dan kecantikan. Bukan itu saja, ia boleh digunakan sebagai bahan untuk membersihkan kekotoran.
  • Pelembap Kulit

Mayonis kaya dengan bahan pelembap tersendiri berasaskan kepada kandungan minyak dan telur di dalamnya. Ia baik untuk kulit, malah mayonis sememangnya digunakan dalam beberapa jenis rawatan kulit.
Cuba sapu mayonis di permukaan kulit dan urut secara lembut. Selepas selesai bilas bahagian yang berkenaan. Kaedah ini dipercayai membantu mempercepatkan proses pelembapan kulit.
  • Perapi Rambut
Bahan pelembap yang terkandung dalam mayonis mampu meresap di bahagian bawah kulit. Ia juga berupaya menjadikan rambut sihat bersinar. Cuba gunakan mayonis sebagai bahan perapi untuk rambut. Lumur mayonis pada rambut sekurang-kurangnya sepuluh minit dan bilas.
  • Rawatan Kuku        

Apa kata cuba gunakan mayonis untuk mendapatkan kuku yang kuat dan sihat selain tampak natural.
Sapu sedikit mayonis pada kuku dan biarkan selama sepuluh minit. Cuci dan keringkan kuku. Amalkan selalu, kuku anda akan menjadi lebih kuat dan sihat.
  • Melembapkan Bahagian Siku, Lutut dan Kaki
Sapu mayonis di bahagian yang kasar dan kering terutama pada siku, lutut dan tumit kaki. Biarkan selama 10 minit dan selepas itu bersihkan menggunakan tuala lembap.
  • Mengurangkan Kesan Panahan Matahari

Selepas berjemur lama di bawah sinaran matahari, sapu sedikit mayonis pada kulit dan anda akan dapat rasa kesan kelegaan.
Mayonis juga mengandungi cuka yang membantu mengurangkan kesan kulit terbakar akibat sinaran terik cahaya matahari. Ditambah pula mayonis yang disimpan dalam sejuk apabila disapu pada kulit mampu menyejukkan kesan terbakar pada kulit.
Selain mayonis digunakan dalam aspek kecantikan, kita juga boleh mengaplikasikan kegunaan mayonis dalam kehidupan seharian.
  • Hapuskan Kesan Krayon Pada Perabut Kayu
Ambil sedikit mayonis dan sapukan pada kesan krayon. Biarkan selama 5 hingga 10 minit. Lap menggunakan kain lembap.
  • Hilangkan Kesan Tar Jalan Pada Kereta
Sapu mayonis pada kesan tar dan tunggu beberapa minit. Gunakan kain lembut untuk hilangkan kesan kotoran itu,

kredit : http://wanitasihat.com


No comments:

Post a Comment